Some valuable nutrition tips για τις γιορτινές μέρες  

Τα Χριστούγεννα βρίσκονται μόλις μερικές μέρες μακριά και όλοι μας έχουμε αρχίσει να προετοιμαζόμαστε ψυχολογικά για οικογενειακές μέρες χαλάρωσης, εορταστικές συναντήσεις με φίλους, αλλά και ανανεωτικά ταξίδια αναψυχής.
Τα χριστούγεννα είμαστε κυριολεκτικά περικυκλωμένοι από πολλά γιορτινά εδέσματα και ποτά. Δυστηχώς πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε προβλήματα που έχουν να κάνουν με υπερβολικό βάρος ή/και με νοσήματα που επιβάλλουν κάποιο συγκεκριμένο διαιτολόγιο.
Καθώς οι γιορτινές μέρες πλησιάζουν αρκετοί αρχίζουν «δίαιτες» αδυνατίσματος  για να αποφύγουν την επιπρόσθετη αύξηση βάρους κατά τη γιορτινή περίοδο.
Η πιο συνιθισμένη ,κατά τη διάρκεια των εορτών, αύξηση του σωματικού βάρους κυμαίνεται από 0,5-2 κιλά για τα άτομα με φυσιολογικό βάρος, ενώ για τα υπέρβαρα ή/και παχύσαρκα η αύξηση που παρατηρείτε συνήθως ξεπερνάει τα 2 κιλά.
Για αυτό τον λόγο οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε πως η καλύτερη λύση για να μην υπερβούμε το βάρος μας είναι να χάσουμε κάποια κιλά πριν την έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, έτσι  ώστε η αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια των εορτών να μην μας επιφέρει επιπρόσθετα κιλά.
Αυτή η μέθοδος δυστηχώς οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα αφού οι θαυματουργές δίαιτες μικρού χρονικού διαστήματος είναι πολύ χαμηλές σε θερμίδες, μονότονες και πολύ εξαντλητικές. Είναι γνωστό πως η στέρηση επιφέρει την υπερβολή έτσι το πιο πιθανό που πρόκειτε να συμβεί  όταν σταματήσετε τη δίαιτα είναι να φάτε πολύ περισσότερο από ό,τι θα τρώγατε αν δεν κάνατε δίαιτα.
Αυτό επιφέρει την απότομη αύξηση του βάρους ,την αύξηση του ποσοστού λίπους του σώματός και τη μείωση της μυϊκής μάζας με αποτέλεσμα τη μείωση του βασικού μεταβολισμού.
Επίσης πολλά άτομα θέτουν ως στόχο να μην καταναλώσουν κανένα γλυκό  κατά τη διάρκεια των γιορτών. Είναι καλό να θέτουμε εφικτούς στόχους έτσι ώστε να έχουμε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Το να αποφεύγουμε ολοκληρωτικά τα γλυκά, τουλάχιστον για τους περισσότερους από εμάς , αποτελεί έναν απραγματοποίητο στόχο. Οπότε, είναι καλύτερα να καταναλώσουμε κάποιο  γλυκό το οποίο μας αρέσει περισσότερο, από τα διάφορα γλυκά  που θα υπάρχουν στο τραπέζι,   έτσι ώστε να μην καταναλώσουμε υπερβολικές ποσότητες

Ένα γλυκό την ημέρα για την περίοδο των εορτών δεν πρόκειται να προκαλέσει σημαντικές διαφοροποιήσεις. Πάντα όμως πρέπει να έχουμε κατά νου δύο δεδομένα:

  1. Το πόσο τροφή έχουμε καταναλώσει συνολικά.

  2. Το πιο γλυκό θα φάμε.

Είναι λογικό ότι μετά από ένα μεγάλο και πλούσιο γεύμα η κατανάλωση γλυκού είναι μάλλον υπερβολή. Επειδή το γεύμα μας είναι σίγουρα φορτωμένο με παραπάνω θερμίδες και λιπαρά, το γλυκό απλά θα επιβαρύνει την κατάσταση. Έτσι αν γνωρίζουμε  πως το βράδυ είμαστε καλεσμένοι σε κάποιο τραπέζι, στο οποίο δε θα μπορέσουμε να αποφύγουμε το γλυκό, είναι καλό να «αφήσουμε χώρο στο στομάχι μας», τρώγοντας λιγότερο από τα υπόλοιπα φαγητά.
Στα  εορτινά τραπέζια τα οποία προσφέρουν πληθώρα μαγειρεμένων εδεσμάτων η καλύτερη λύση είναι ο σωστός προγραμματισμός του πιάτου μας. Είναι προτιμότερο να βάζετε στο πιάτο σας τα φαγητά που έχετε αποφασίσει πως θέλετε να καταναλώσετε. Με αυτό τον τρόπο δεν ελέγχετε μόνο την ποσότητα, αλλά και την ποιότητα των τροφίμων.
Η αποφυγή του τσιμπολογήματος θα πρέπει να επιτυγχάνεται όχι μόνο στο τραπέζι, αλλά και καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Πρέπει να τρώτε καθιστοί, και όχι ενώ περπατάτε ή στέκεστε όρθιοι, γιατί δεν ελέγχετε τις ποσότητες που καταναλώνετε. Να τρώτε μόνο με μαχαιροπήρουνα και να μην «τσιμπάτε» με το χέρι. Μην ξεχνάτε να τρώτε αργά και να μην επηρεάζεστε από την όψη, τις οσμές, αλλά και τις γεύσεις των εδεσμάτων. Όταν τρώτε γρήγορα, τρώτε περισσότερο και αυξάνετε τον κίνδυνο δυσπεψίας.
Στα γεύματα σας είναι καλό να επιλέγετε τρόφιμα λιγότερο πλούσια σε λιπαρά. Όταν επιλέγετε τροφές πλούσιες σε πρωτείνες, να προτιμάτε γαλοπούλα λη κοτόπουλο και όχι αρνί ή χοιρινό. Τα πουλερικά, χωρίς το δέρμα, είναι σαφώς πιο υγιεινά από τα κόκκινα κρέατα , το μοσχαρίσιο, το αρνίσιο και το χοιρινό. Όταν τρώτε γαλακτοκομικά προιόντα, επιλέξτε αυτά με τα χαμηλά ή/και χωρίς  λιπαρά. Να προτιμάτε τροφές ολικής αλέσεως για να συνδιάσετε τα κρεατικά σας. Αυτές οι τροφές περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία από τις αντίστοιχες επεξεργασμένες. Επίσης απελευθερώνουν την γλυκόζη σχετικά αργά στο αίμα και αυτό βοηθάει στη διατήρηση της σταθερότητας της γλυκόζης του αίματος. Παραδείγματα ανεπεξέργαστων υδατανθράκων αποτελούν το ψωμί ολικής αλέσεως, το μαύρο ρύζι, οι πατάτες με τη φλούδα, τα δημητριακά  και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως. Φυσικά, σε κάθε σας γεύμα πρέπει να καταναλώνετε  σαλάτες από ωμά ή βρασμένα λαχανικά. Πέρα από την ισορροπία που προσφέρετε με αυτό τον τρόπο στη διατροφή σας, τα λαχανικά αποτελούν μια ομάδα τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλή σε θερμίδες.
Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσετε και στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, τα οποία είναι συνήθως αρκετά πλούσια σε θερμίδες.  Μια μικρή ποσότητα αλκοόλ συμβαδίζει με μια υγιεινή διατροφή αλλά σε μεγαλύτερες ποσότητες, το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Είναι καλό να πίνετε όχι περισσότερο από μια (γυναίκες)  ή δύο (άντρες)  μονάδες αλκοόλ την μέρα. Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού, το οποίο περιέχει και αντιοξειδωτικά στοιχεία, αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή. Ωστόσο, οποιοδήποτε ποτό κι αν καταναλώσετε, είναι απαραίτητος ο έλεγχος της ποσότητας.
Τέλος, είναι απαραίτητο να εφαρμόσετε τη καθημερινή άσκηση. Εύκολοι τρόποι για να το πετύχετε είναι το περπάτημα, η βόλτα με το σκύλο, παιχνίδια με τα παιδιά, η γυμναστική στο σπίτι, η χρησιμοποίηση σκάλας έναντι του ασανσέρ, καθώς επίσης και η αποφυγή χρήσης του αυτοκινήτου για μικρές και σύντομες δουλειές.
Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!
 

X