Αν σε ενδιαφέρει η καύση πολλών θερμίδων και η βελτίωση της μυϊκής ευκρίνειας αυτό το άρθρο είναι για σένα

Αν σε ενδιαφέρει η καύση πολλών θερμίδων και η βελτίωση της μυϊκής ευκρίνειας αυτό το άρθρο είναι για σένα

ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ

Μία αποδοτική μέθοδος χρονικά για την καύση πολλών θερμίδων και βελτίωσης της μυϊκής ευκρίνειας είναι οι προπονήσεις υψηλής έντασης, με τις οποίες το κάθε άτομο ξεχωριστά και με τις αναλογές προσαρμογές θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Συνεισφέρετε μια σειρά πλεονεκτημάτων όπως είναι η μείωση της χοληστερόλης, η μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και η διατήρηση ενός υγειές σωματικού βάρους, επίσης αρκετά στοιχεία δείχνουν ότι η άσκηση υψηλής έντασης μπορεί επίσης να προσφέρει πολλά οφέλη για την ενίσχυση της εγκεφάλικης λειτουργίας.

Ακολουθούν έξι οφέλη από την άσκηση υψηλής έντασης που μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και ενδεχομένως στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ ή η άνοια.

1. Η άσκηση υψηλής έντασης μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία περισσότερων εγκεφαλικών κυττάρων
Ο νευροτροφικός παράγοντας που προέρχεται από τον εγκέφαλο (BDNF) είναι μια πρωτεΐνη που προάγει την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων και το σχηματισμό νευρωνικών κυκλωμάτων στον εγκέφαλο και σχετίζεται τόσο με βελτιωμένη μνήμη όσο και με μαθησιακή ικανότητα. Έρευνες (ανασκόπηση της βιβλιογραφίας) σχετικά με τη διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) διαπίστωνουν ότι το HIIT μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του BDNF αμέσως μετά την άσκηση και κατά την ανάπαυση. Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιες προπονήσεις που μπορούν να βοηθήσουν τους ασκούμενους να αποκτήσουν καλύτερη φυσική κατάσταση μπορεί να βοηθήσουν και τον εγκέφαλό τους να λειτουργήσει ακόμα καλύτερα.

2. Η άσκηση υψηλής έντασης μπορεί να προσφέρει περισσότερα οφέλη στον εγκέφαλο από την άσκηση μέτριας έντασης
Η άσκηση υψηλής έντασης έχει αποδειχθεί ότι παράγει μεγαλύτερη απόκριση BDNF από την άσκηση μέτριας έντασης. Οι Schmolesky, Webb και Hansen συνέκριναν τις επιπτώσεις της έντασης και της διάρκειας της άσκησης στα επίπεδα BDNF και διαπίστωσαν ότι τα πρωτόκολλα υψηλότερης έντασης παρήγαγαν μεγαλύτερη ανταπόκριση, αναφέροντας ότι «οι έντονες συνθήκες είχαν το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που παρουσίασαν σημαντική αύξηση στα επίπεδα BDNF». Ομοίως, ο Marquez και οι συνεργάτες του συνέκριναν περιόδους συνεχούς άσκησης διάρκειας 20 λεπτών στο 70% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας με ένα πρωτόκολλο HIIT 90% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας με χρόνο εκτέλεσης της άσκησης και ξεκούρασης ενός λεπτού το καθένα. Παρατήρησαν ότι «οι πιο σύντομες περιόδους άσκησης υψηλής έντασης είναι ελαφρώς πιο αποτελεσματικές από τη συνεχή άσκηση υψηλής έντασης για την αύξηση του BDNF».

3. Η άσκηση υψηλής έντασης αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο
Η άσκηση υψηλής έντασης όχι μόνο βελτιώνει τη ροή του αίματος στους μύες που εργάζονται, αλλά αυξάνει επίσης τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, κάτι που είναι σημαντικό για την παροχή του οξυγόνου και της γλυκόζης που απαιτούνται για τη βέλτιστη απόδοση. Επιπλέον, η αύξηση της ροής οξυγόνου στον εγκέφαλο μπορεί να αυξήσει την εγρήγορση, ενώ μειώνει τα αισθήματα κόπωσης, κάτι που θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της συνολικής εργασιακής απόδοσης. Αυτό σημαίνει ότι μια μεσημεριανή προπόνηση HIIT θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει έναν ασκούμενο να είναι πιο παραγωγικός όταν επιστρέψει στη δουλειά το απόγευμα.

4. Η προπόνηση δύναμης μπορεί να βελτιώσει τη νοητική σας ικανότητα
Η προπόνηση δύναμης – υψηλής έντασης ή άλλη – έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην αύξηση των επιπέδων BDNF. Ο Church και οι συνεργάτες του συνέκριναν τα αποτελέσματα ενός προγράμματος προπόνησης δύναμης υψηλής έντασης με ένα πρόγραμμα που επικεντρωνόταν στον όγκο της άσκησης και διαπίστωσαν ότι και τα δύο πρωτόκολλα αύξησαν το BDNF. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, «τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι συγκεντρώσεις BDNF αυξάνονται μετά από μια οξεία περίοδο άσκησης με αντίσταση, ανεξάρτητα από το πρότυπο προπόνησης, και αυξάνονται περαιτέρω κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος επτά εβδομάδων σε έμπειρους ακούμενους που χρισημοποιούν βάρη».

5. Κάθε είδος άσκησης και συγκεκριμένα η άσκηση υψηλής έντασης συμβάλλει στην επίτευξη της ευεξίας του ατόμου
Μια προπόνηση HIIT παρέχει τα σωστά ερεθίσματα, συμπεριλαμβανομένων ξεκάθαρων στόχων για επίτευξη για να ξεκινήσει κάτι που συχνά αναφέρεται ως κατάσταση ροής , το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μιας θετικής και εστιασμένης νοοτροπίας που μεταφέρεται σε άλλες πτυχές της καθημερινής ζωής ενός ασκούμενου.

6. Η εκτέλεση ασκήσεων υψηλής έντασης ενισχύει την αυτοπεποίθηση
Η ολοκλήρωση μιας προκλητικής προπόνησης HIIT μπορεί να βοηθήσει τους ασκούμενους να νιώσουν αυτοπεποίθηση για να ολοκληρώσουν και άλλες δυναμικές εργασίες. Επιπλέον, η ολοκλήρωση μερικών προπονήσεων HIIT θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασκούμενους να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να ασκηθούν με επιτυχία σε πιο δύσκολες δοκιμασίες, κάτι που είναι σημαντικό στοιχείο για την εδραίωση της αυτο-αποτελεσματικότητας και τη μακροπρόθεσμη τήρηση ενός προγράμματος άσκησης.
Τέλος, ένα άλλο συχνά αναφερόμενο όφελος της άσκησης υψηλής έντασης, ιδιαίτερα των προπονήσεων HIIT, είναι ότι δεν διαρκούν τόσο πολύ όσο οι συνηθισμένες προπονήσεις, κάτι που έχει αποδειχθεί ότι είναι προτιμότερο μεταξύ των ασκούμενων. Ο Thum και οι συνεργάτες του συνέκριναν το HIIT με τη μέτριας έντασης συνεχή άσκηση και παρατήρησαν ότι το HIIT μπορεί να είναι προτιμότερο επειδή «τα άτομα αναφέρουν μεγαλύτερη απόλαυση λόγω της αποτελεσματικότητάς του στον χρόνο και των συνεχώς μεταβαλλόμενων ερεθισμάτων».

X