Γιατί πολλές φορές νιώθουμε συνέχεια το αίσθημα πείνας

Πολλές φορές συμβαίνει να  τελειώνουμε το φαγητό μας αλλά να νιώθουμε πεινασμένοι ή μη χορτάτοι. Αυτό μπορεί συνήθως να συμβαίνει  κατά περιόδους.  Πιο κάτω θα αναφέρουμε πότε οργανισμός μας ζητάει περισσότερη τροφή και πια αίτια που προκαλούν την αυξημένη και αδικαιολόγητη πείνα.
Η αυστηρές και εξαντλητικές δίαιτες
Συνήθως αποκλείουν τα γλυκά και τροφές που γενικά αρέσουν συμπεριλαμβανομένου και των υδατανθράκων. Είναι επόμενο πως η συνεχής στέρηση το μόνο που θα προκαλέσει είναι λαιμαργία και ψευδές αίσθημα πείνας. Επίσης η μειωμένη λήψη υδατανθράκων προκαλεί κόπωση, ζαλάδες, έλλειψη ενέργειας και συγκέντρωσης. Είναι γνωστό πως  υδατάνθρακες αποτελούν άμεση πηγή ενέργειας και επειδή περιέχουν θρεπτικές ουσίες παίζουν ζωτικό ρόλο στις διαδικασίες που στηρίζουν την παραγωγή ενέργειας και  δραστηριότητας στο σώμα. Ας μην ξεχνάμε πως μια σωστή δίαιτα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη για το κάθε άτομο ξεχωριστά βάση της ιατρικής  του κατάστασης ή/ και των προσωπικών του αναγκών και όχι να στηρίζεται σε λανθασμένους και επικίνδυνους τρόπους.
Η περιορισμένη ποικιλία στη καθημερινή μας διατροφή
Όταν ακολουθούμε μια περιορισμένη δίαιτα η οποία αποκλεί ή περιορίζει κάποια φαγητά ή συγκεκριμένες τροφές, όχι μόνο καταντά κουραστική αλλά δημιουργεί και αρκετές διατροφικές ελλείψεις που πολλές φορές εκδηλώνονται με κάποια έντονη επιθυμία για κάποια συγκεκριμένη τροφή. Αυτό αποτελέι και ένα τρόπο προειδοποιήσης του οργανισμού μας ότι έχουμε έλλειψη σε κάποιο θρεπτικό συστατικό.  Για να παίρνει ο οργανισμός όλα τα απαραίτητα συστατικά, πρέπει το άτομο να καταναλώνει τρόφιμα από όλες τις κατηγορίες τροφών. Οι ομάδες τροφών είναι 6 και αποτελούν:

  1. ομάδα των υδατανθράκων (ψωμί, δημητριακά, όσπρια, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες κλπ)
  2. ομάδα των πρωτεινών (κρεάς, κοτόπουλο, ψάρι, αυγό, όσπρια)
  3. ομάδα των γαλακτοκομικών (γάλα, τυρί, γιαούρτι)
  4. ομάδα φρούτων
  5. ομάδα λαχανικών
  6. ομάδα λίπους (λάδι, ελιές, ξηροί καρποί)

Η ποικιλία τροφών εκτός του ότι αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της υγείας μας (λόγω παροχής όλων των θρεπτικών) ικανοποιεί και την αίσθηση της γεύσης. Είναι πλέον γνωστό, ότι μια σωστή διατροφή βοηθά στην μείωση εμφάνισης χρονιαίων εκφυλιστικών νοσημάτων όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η αρτηριοσκλήρωση κλπ. που ευθύνονται για ένα μεγάλο ποσοστό θανάτων στην εποχή μας.
Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Σύνδεσμο Διαιτολογίας, μια σωστή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα φαγητά και η κατανάλωση τους να είναι μετριασμένη.

Η παράλειψη του πρωινού και άλλων μικρογευμάτων
Στις μέρες μας είναι όλο και πιο σπάνιο το να καταφέρει κάποιος να παίρνει τα γεύματά του με την ησυχία του, στο σπίτι του και σε σταθερές ώρες. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι αναγκάζονται να μένουν νηστικοί για πολλές ώρες και να τρώνε μόνο 1-2 γεύματα την ημέρα.
Οι πιο πολλοί άνθρωποι έχουν την κακή συνήθεια να ξεκινούν την μέρα τους χωρίς να τρώνε πρωινό πιστεύοντας ότι θα χάσουν εύκολα κιλά . αυτό αποτελεί το πιο σημαντικό και καθοριστικό λάθος που κάνουν αφού  σημαδεύει την διατροφική τους συμπεριφορά για το υπόλοιπο της ημέρας. Υπάρχει πληθώρα  μελετών  που τεκμηριώνουν την σπουδαιότητα του σωστού πρωινού. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα άτομα που καθημερινά τρώνε πρωινό είναι πιο δραστήρια, έχουν μεγαλύτερη ενεργητικότητα και καλύτερη αντίληψη στον χώρο της εργασίας. Ακόμα καταναλώνουν μικρότερη ποσότητα φαγητού στην διάρκεια  της ημέρας και νοιώθουν λιγότερο έντονά το αίσθημα της πείνας.
Επίσης είναι σημαντικό να μην παραλείπουμε και τα ενδιάμεσα σνακς, τα οποία μας δίνουν ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και μας ‘προστατεύουν’ από την υπερκατανάλωση φαγητού στα επόμενα γεύματα. Έτσι είναι καλό να φροντίσετε πάντα να έχετε μαζί σας υγιεινά σνακ (όπως κουλούρι με σουσάμι, φρέσκα ή και αποξηραμένα φρούτα, παξιμάδια ολικής αλέσεως, γιαουρτάκια με φρούτα, τοστ με τυρί και χαμ,  τα οποία θα σας δώσουν ενέργεια ανάμεσα στα γεύματα.

Όταν δεν πείνουμε αρκετό νερό
Το αίσθημα της δίψας μπορεί πολλές φορές να το μπερδεύσουμε με το αίσθημα της πείνας οπότε έχουμε την τάση να καταναλώνουμε πρόχειρα γεύματα, ενώ στην πραγματικότητα, το σώμα μας απλώς χρειάζεται να πιει κάτι. Επειδή το νερό είναι σημαντικό σε τόσο πολλές σωματικές λειτουργίες, η λήψη επαρκούς ποσότητας νερού είναι σημαντική για την επίτευξη της βέλτιστης υγείας. Η ποσότητα νερού που θα πρέπει να πίνουμε  εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: το μέγεθος του σώματός μας, τις σωματικές μας δραστηριότητες, ακόμη και το κλίμα, επειδή το σώμα μας δουλεύει εντατικά προκειμένου να μας κρατήσει ζεστό ή δροσερό. Σαν γενική οδηγία, ένας μέσος άνθρωπος θα πρέπει να πίνει 1,5 με 2 λίτρα νερού καθημερινά ώστε να αναπληρώνει τα σωματικά υγρά που χάνει κατά τη διάρκεια της ημέρας (30-35ml νερού ανά κιλό σωματικού βάρους).
 
Όταν έχουμε κακή ψυχολογία
Η κακή ψυχολογία και  το άγχος μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεση μας και να μας προκαλέσουν  αυξημένη όρεξη και αύξηση βάρους. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, παρατηρείται συχνο και μη φυσιολογικό  αίσθημα πείνας, υπερφαγία και αυξημένη κατανάλωση γλυκών. H υπερβολική κατανάλωση φαγητού αποτελέι ένα τρόπο διαφυγής από τα προβλήματα που απασχολούν το άτομο. Είναι όμως σημαντικό το άτομο να μπορεί να αναγνωρίζει τη παραγματική πείνα από την συναισθηματική ανάγκη να φάει κάτι. Οταν καταφέρει να ξεχωρίσει αυτά τα δύο, τότε μπορεί να βρει άλλους τρόπους καταπολέμησης των άσχημων συναισθημάτων του, όπως χαλάρωση πριν κάθε γεύμα,  περιορισμένη αγορά ή και αποθήκευση γλυκών ή και άλλων τροφών που έχουν τάση να καταναλωνουν, γυμναστική,  μουσική, κλπ. Είναι επίσης σημαντικό σε τέτοιες περιπτώσεις το άτομο να έχει μια σωστή διατροφή η οποία τροφοδοτεί τον οργανισμό με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και επομένος βοηθά και στην καλή ψυχολογική κατάσταση.

 

X