Γονείς, περιορίστε τη κατάχρηση ζάχαρης στα παιδιά, ειδικά τώρα που είναι περιορισμένα

Πολλές ώρες στο σπίτι, μειωμένη σωματική δραστηριότητα, πολλές ώρες στον υπολογιστή και στα tablet  και συχνό τσιμπολόγημα. Σας θυμίζει κάτι το πιο πάνω? Οι πλείστες οικογένειες δυσκολεύονται να χειριστούν τις απαιτήσεις των παιδιών τους όταν αυτά επανειλημμένα ζητούν για σνακ γλυκιές λιχουδιές.

Δυστυχώς όμως όλη αυτή η κατάσταση οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους και επομένως σε πολλά άλλα προβλήματα υγείας που συνδέονται με αυτό. Ας μην ξεχνάμε πως η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μάστιγα και επιβαρυντικό παράγοντα για σοβαρά ψυχολογικά και κοινωνικά πολυάριθμα προβλήματα υγείας.

Ας γονείς ας προσπαθήσουμε να  περιορίσουμε τη ζάχαρη από τη διατροφή τους και να τους προσφέρουμε επιλογές οι οποίες συνδυάζουν τη γλυκιά γεύση με ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, τα οποία  θα θωρακίσουν τον οργανισμό τους και να ενισχύσουν την άμυνα τους.

Νόστιμες, γλυκιές και θρεπτικές επιλογές μπορεί να είναι οι ακόλουθες:

  • Μια δροσερή φρουτοσαλάτα με ποικιλία φρούτων, μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς
  • Ζελέ με φρέσκα φρούτα και γιαούρτι
  • Γιαούρτι με φρούτα και μέλι, ή μαρμελάδα, ή ξηρούς καρπούς, ή γλυκό κουταλιού
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα χαμηλών λιπαρών
  • Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με μειωμένη ζάχαρη ‘ή σπιτική (με φρούτα ή με σοκολάτα.)
  • Ρόφημα σοκολάτας, αναμεμειγμένο με κρύο ή ζεστό γάλα με 1,5% λιπαρά.
  • 1 μπολ σπιτικό ρυζόγαλο ή σπιτική κρέμα με αραβόσιτο
  • 1 κομμάτι σπιτικό κέικ
  • Μιλκ σέικ από γάλα χαμηλό σε λιπαρά, αναμεμειγμένο με φρούτα, λίγο μέλι και κακάο.

Ενθαρρύνετε τη σωματική δραστηριότητα!

Είναι σημαντικό τα παιδιά να ασκούνται καθημερινά, καθώς αυτό βοηθά να διατηρήσουν ένα καλό επίπεδο υγείας, ευεξίας, καθώς και ένα επιθυμητό σωματικό βάρος. Παροτρύνετε τα παιδιά να παίζουν περισσότερο και περιορίστε τις ώρες που βλέπουν τηλεόραση ή που ασχολούνται με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές/παιχνίδια. Γυμναστείτε μαζί τους χορεύοντας ή ακολουθώντας κάποιο διαδικτυακό πρόγραμμα γυμναστικής για όλη την οικογένεια.

Μην ξεχνάτε ότι η παιδική ηλικία αποτελεί την καταλληλότερη περίοδο για τη διαμόρφωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, οι οποίες παραμένουν σταθερές σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

 

Maria Herodotou

MSD, RD (USA)

Clinical Dietitian / Clinical Nutritionist

X