Διατροφή για πρόληψη και θεραπεία κατά της οστεοπόρωσης

Η οστεοπόρωση μπορεί να προληφθεί με την υιοθέτηση κατάλληλων υγιεινών διατροφικών συνηθειών αλλά και με συστηματική σωματική δραστηριότητα. 

Φυσικά η  πρόληψη της οστεοπόρωσης ξεκινά από την παιδική ηλικία. Τα οστά αναπτύσσονται κυρίως κατά την παιδική και εφηβεία ηλικία, όπου παρατηρείται ταχεία αύξηση των οστών τόσο σε μήκος όσο και σε πάχος, η οποία φτάνει στο μέγιστο επίπεδο στην ηλικία των 20 ετών. Στη συνέχεια, η οστική μάζα εξακολουθεί να παρουσιάζει μια μικρή αύξηση και η ωρίμανσή της ολοκληρώνεται στην τρίτη δεκαετία της ζωής. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου ανάπτυξης του ανθρώπινου σκελετού όλοι έχουμε τη δυνατότητα και την ευκαιρία να κάνουμε τα οστά μας όσο πιο γερά γίνεται καταναλώνοντας ποικιλία τροφών από όλες τις διατροφικές ομάδες, ικανοποιητικές ποσότητες ασβεστίου (διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία)  καθώς και επαρκής ποσότητες βιταμίνη Δ.

Το ασβέστιο αποτελεί πιο σημαντικό συστατικό για την ανάπτυξη των οστών. Το καθημερινό μας διαιτολόγιο πρέπει να περιέχει καλές πηγές ασβεστίου κυρίως από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, το σισάμι κλπ. 

Το μαγνήσιο είναι άλλο ένα μεταλλικό στοιχείο σημαντικό για την υγεία των οστών αφού είναι απαραίτητο στη διαδικασία μεταβολισμού του ασβεστίου και της σύνθεσης της βιταμίνης D και γενικά στο σχηματισμό των οστών. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά κλπ. 

Προσοχή πρέπει να δώσουμε σε παράγοντες που συντείνουν  στην απώλεια ασβεστίου όπως η καθημερινή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφεΐνης( > 300mg/μέρα) , υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και αλατιού, καθώς και μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών (> 50-60γρ/ καθημερινά) τα οποία προκαλούν αυξημένη απέκκριση ασβεστίου και γενικά συνδέονται με αυξημένες πιθανότητες οστεοπόρωσης.

 Επίσης δίαιτες που περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών (οι οποίες τείνουν να είναι και χαμηλές σε υδατάνθρακες) προκαλούν απώλεια ασβεστίου μέσω αυξημένης απέκκρισης.

Τροφές που είναι πλούσιες σε ζάχαρη ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη των οστών, περιορίζοντας στο ελάχιστο το μεταλλικό περιεχόμενο των οστών και αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο αδυναμίας και των οστών μακροπρόθεσμα.

X