Το κολύμπι προσφέρει ώθηση στον εγκέφαλο

Το κολύμπι προσφέρει ώθηση στον εγκέφαλο

Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Ρωσίδης

H αερόβια άσκηση ενδέχεται να ευνοήσει την αποτροπή μερικές φορές από τις καταστροφές της γήρανσης. Αυξανόμενοι τύποι έρευνας πλέον παρουσιάζουν την κολύμβηση ως μια μοναδική ώθηση στην υγεία του εγκεφάλου, με την τακτική κολύμβηση να έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη μνήμη (γνωστική λειτουργία) την ανοσολογική απόκριση και τη διάθεση. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποκατάσταση ζημιών από το άγχος και να σφυρηλατήσει νέες νευρικές συνδέσεις στον εγκέφαλο.

Νέα και βελτιωμένα εγκεφαλικά κύτταρα και συνδέσεις
Από την δεκαετία του 70΄, οι επιστήμονες άρχισαν να καταρρίπτουν την θεωρία που μέχρι πρότινος ίσχυε, ότι ο αριθμός των νευρώνων και των συναπτικών συνδέσεων στον ανθρώπινο εγκέφαλο μόλις καταστραφούν, τα εγκεφαλικά κύτταρα δεν θα μπορούσαν να αντικατασταθούν. Η αερόβια άσκηση μπορεί να συμβάλει στην νευρογένεση και να διαδραματίσει βασικό ρόλο βοηθώντας στην αναστροφή ή επανόρθωση των βλαβών των νευρώνων και των συνδέσεών τους, μέσω του νευροτροφικου παράγοντα , δηλαδή των αυξημένων επιπέδων μιας πρωτεΐνης προερχομένης από τον εγκέφαλο, ενισχύοντας τη γνωστική λειτουργία.

Ο ιππόκαμπος (περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μάθηση και τη μνήμη), έχει βρεθεί να έχει άμεση σχέση μεταξύ των συγκεντρώσεων αυξημένων επίπεδων του νευροτροφικού παράγοντα και των γνωστικών επιδόσεων στην συμβολή προς την μείωση του άγχους και της κατάθλιψης.

Η αερόβια άσκηση προωθεί επίσης την απελευθέρωση συγκεκριμένων χημικών αγγελιοφόρων που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές. Ένα από αυτά είναι η σεροτονίνη, η οποία – όταν υπάρχει σε αυξημένα επίπεδα – είναι γνωστό ότι μειώνει την κατάθλιψη και το άγχος και βελτιώνει τη διάθεση. Σε μελέτες σε ψάρια, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει αλλαγές στα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την αύξηση των επιπέδων νευροτροφικού παράγοντα που προέρχονται από τον εγκέφαλο μετά από οκτώ εβδομάδες άσκησης, συμπληρώνοντας περεταίρω μελέτες σε θηλαστικά, όπου ο νευροτροφικός παράγοντας που προέρχεται από τον εγκέφαλο είναι γνωστό ότι αυξάνει την πυκνότητα της νευρωνικής σπονδυλικής στήλης. Αυτές οι αλλαγές έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης, της διάθεσης και της ενισχυμένης γνώσης στα θηλαστικά.

Αλλά τι είναι ιδιαίτερο για το κολύμπι;
Η κολύμβηση έχει αναγνωριστεί από καιρό για τα καρδιαγγειακά οφέλη της. Επειδή η κολύμβηση περιλαμβάνει όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες, η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρά, πράγμα που αυξάνει τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα. Αυτό οδηγεί στη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων, μια διαδικασία που ονομάζεται αγγειογένεση. Η μεγαλύτερη ροή αίματος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μεγάλη απελευθέρωση ενδορφινών – ορμονών που δρουν ως φυσικός μειωτής πόνου σε όλο το σώμα. Αυτό το κύμα επιφέρει την αίσθηση της ευφορίας που συχνά ακολουθεί την άσκηση. Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η κολύμβηση επηρεάζει τον εγκέφαλο έχει γίνει σε αρουραίους. Οι αρουραίοι είναι ένα καλό εργαστηριακό μοντέλο λόγω της γενετικής και ανατομικής τους ομοιότητας με τον άνθρωπο.

 

Σε μία μελέτη σε αρουραίους, η κολύμβηση αποδείχθηκε ότι διεγείρει εγκεφαλικές οδούς που καταστέλλουν τη φλεγμονή στον ιππόκαμπο και αναστέλλουν την απόπτωση ή τον κυτταρικό θάνατο. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η κολύμβηση μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της επιβίωσης των νευρώνων και στη μείωση των γνωστικών επιπτώσεων της γήρανσης. Αν και οι ερευνητές δεν έχουν ακόμα έναν τρόπο να απεικονίσουν την απόπτωση και την νευρωνική επιβίωση στους ανθρώπους, παρατηρούν παρόμοια γνωστικά αποτελέσματα. Μία από τις πιο σημαντικές ερωτήσεις είναι πώς, συγκεκριμένα, η κολύμβηση ενισχύει τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη. Για να εντοπίσουν πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσουν τα ευεργετικά αποτελέσματα, οι ερευνητές εκπαίδευσαν τους αρουραίους να κολυμπούν για 60 λεπτά ημερησίως για πέντε ημέρες την εβδομάδα. Στη συνέχεια, η ομάδα εξέτασε τη μνήμη των αρουραίων κάνοντας τους να κολυμπήσουν μέσα από ένα λαβύρινθο νερού ακτινικού βραχίονα που περιέχει έξι βραχίονες, συμπεριλαμβανομένου ενός με κρυφή πλατφόρμα.

Οι αρουραίοι πήραν έξι προσπάθειες να κολυμπήσουν ελεύθερα και να βρουν την κρυμμένη πλατφόρμα. Μετά από μόλις επτά ημέρες εκπαίδευσης κολύμβησης, οι ερευνητές είδαν βελτιώσεις τόσο στις βραχυπρόθεσμες όσο και στις μακροπρόθεσμες μνήμες, με βάση τη μείωση των σφαλμάτων που έκαναν οι αρουραίοι κάθε μέρα. Οι ερευνητές πρότειναν ότι αυτή η ώθηση στη γνωστική λειτουργία θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τη χρήση της κολύμβησης ως τρόπο αποκατάστασης της βλάβης της μάθησης και της μνήμης που προκαλείται από νευροψυχιατρικές ασθένειες στους ανθρώπους.

Αν και το άλμα από τις μελέτες σε αρουραίους στους ανθρώπους είναι σημαντικό, η έρευνα στους ανθρώπους παράγει παρόμοια αποτελέσματα που υποδηλώνουν ένα σαφές γνωστικό όφελος από την κολύμβηση σε όλες τις ηλικίες. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη που εξετάζει τον αντίκτυπο της κολύμβησης στην ψυχική οξύτητα στους ηλικιωμένους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κολυμβητές είχαν βελτιωμένη διανοητική ταχύτητα και προσοχή σε σύγκριση με τους μη κολυμβητές. Μια άλλη μελέτη συνέκρινε τη γνώση μεταξύ χερσαίων αθλητών και κολυμβητών στην ηλικιακή ομάδα νεαρών ενηλίκων. Ενώ η ίδια η βύθιση στο νερό δεν έκανε τη διαφορά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 20 λεπτά κολύμβησης μέτριας έντασης μαστού βελτίωσαν τη γνωστική λειτουργία και στις δύο ομάδες.


Τα παιδιά παίρνουν σημαντικά οφέλη από το κολύμπι
Τα οφέλη που ενισχύουν τον εγκέφαλο από την κολύμβηση φαίνεται να ενισχύουν επίσης τη μάθηση στα παιδιά. Μια άλλη ερευνητική ομάδα εξέτασε πρόσφατα τη σχέση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και του τρόπου με τον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν νέες λέξεις λεξιλογίου. Οι ερευνητές δίδαξαν στα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών τα ονόματα άγνωστων αντικειμένων. Στη συνέχεια, εξέτασαν την ακρίβειά τους στην αναγνώριση αυτών των λέξεων αφού έκαναν τρεις δραστηριότητες: χρωματισμό (δραστηριότητα ανάπαυσης), κολύμβηση (αερόβια δραστηριότητα) και άσκηση τύπου CrossFit (αναερόβια δραστηριότητα) για τρία λεπτά.

Διαπίστωσαν ότι η ακρίβεια των παιδιών ήταν πολύ υψηλότερη για τις λέξεις που έμαθαν μετά την κολύμβηση σε σύγκριση με το χρωματισμό και το CrossFit, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα το ίδιο επίπεδο ανάκλησης. Αυτό δείχνει ένα
σαφές γνωστικό όφελος από την κολύμβηση έναντι της αναερόβιας άσκησης, αν και η μελέτη δεν συγκρίνει την κολύμβηση με άλλες αερόβιες ασκήσεις. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κολύμβηση για ακόμη και σύντομες χρονικές περιόδους είναι εξαιρετικά επωφελής για τους νέους, αναπτυσσόμενους εγκεφάλους.

Οι λεπτομέρειες του χρόνου ή των γύρων που απαιτούνται, το στυλ κολύμβησης και ποιες γνωστικές προσαρμογές και μονοπάτια ενεργοποιούνται από την κολύμβηση εξακολουθούν να επεξεργάζονται. Αλλά οι νευροεπιστήμονες γίνονται πολύ πιο κοντά στην τοποθέτηση όλων των ενδείξεων μαζί. Για αιώνες, οι άνθρωποι αναζητούν μια πηγή νεολαίας. Το κολύμπι μπορεί να είναι το πιο κοντινό που μπορούμε να πάρουμε.

Πηγή www.theconversation.com

X