Καρπούζι ….το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο

Καρπούζι ….το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο
 
Γλυκό, ζουμερό, δροσερό, τονωτικό και παράλληλα θρεπτικό, το καρπούζι μπορεί άνετα να θεωρηθεί ως ένα από τα πιο νόστιμα καλοκαιρινά φρούτα.
Μια άκρως θρεπτική τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες, η οποία έχει πολύ λιγότερες θερμίδες από ότι λανθασμένα πιστεύουν οι περισσότεροι από εμάς.
διατροφικά μυστικά που πρέπει να γνωρίζουμε για το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο
 
1. Η ποσότητα που αντιστοιχεί ως ένα φρούτο, είναι 1 και ¼ του φλιτζανιού (300γρ) με θερμιδική αξία 60 θερμίδες.
Σχεδόν το 92% είναι νερό, γεγονός που βοηθά στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας, ενώ το 7,55% αποτελείται από υδατάνθρακες, εκ των οποίων το 6,2% είναι σάκχαρα και ένα 0,4% φυτικές ίνες.
 
2.Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες
Το καρπούζι αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει τη λειτουργεία του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά είναι πλούσιο και σε β-καροτίνη και λυκοπένιο. Οι δύο αυτές ουσίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλουν στην πρόληψη χρόνιων εκφυλιστικών νόσων και διάφορων μορφών καρκίνου (καρκίνος του προστάτη, καρκίνος του μαστού, καρκίνος του πνεύμονα), εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες.
 
2. Αποτελεί καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β
Το καρπούζι αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης Β6 και καλή πηγή βιταμίνης Β1 (θειαμίνης). Οι βιταμίνες αυτές δίνουν στον οργανισμό μας ενέργεια και είναι απόλυτα απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του.
Η βιταμίνη Β6 συμβάλλει στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, όπως τη σεροτονίνη, τη μελατονίνη και τη ντοπαμίνη. Αυτές οι ουσίες κατέχουν σημαντικό ρόλο σε πολλές νευρικές λειτουργίες, βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους και του πανικού, βελτιώνουν την μνήμη, τον ύπνο και γενικά βελτιώνουν την διάθεση.
 
3. Είναι καλή πηγή καλίου και μαγνησίου
Το κάλιο συμβάλλει στη σωστή καρδιακή λειτουργία και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ο συνδυασμός καλίου και υψηλής περιεκτικότητας σε νερό, συμβάλλει στην ενυδάτωση του οργανισμού ενώ παράλληλα το μαγνήσιο που περιέχει είναι απαραίτητο για το μεταβολισμό, την παραγωγή ενέργειας και τη μυϊκή λειτουργία.
 
4. Συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών
Οι δύο βιταμίνες στο καρπούζι – Α και C – είναι σημαντικές για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα να συνθέσει κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που κρατάει το δέρμα εύπλαστο και τα μαλλιά δυνατά. Η βιταμίνη Α είναι επίσης σημαντική για το υγιές δέρμα, καθώς βοηθά στη δημιουργία και την επιδιόρθωση των κυττάρων του δέρματος. Χωρίς αρκετή βιταμίνη Α, το δέρμα μπορεί να φαίνεται ξηρό και λεπτό.
Maria Herodotou
MSD, RD (USA)
Clinical Dietitian / Clinical Nutritionist
X