Διατροφικές συμβουλές για τις γιορτινές μέρες του Πάσχα

Οι  γιορτινές ημέρες του Πάσχα είναι άμεσα συνδεδεμένες με πολλά έθιμα που έχουν να κάνουν να παραδοσιακά εδέσματα και φαγητά. Τις ημέρες αυτές, και συγκεκριμένα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και την Κυριακή του Πάσχα, υπάρχει αφθονία εδεσμάτων και φαγητών τα οποία κυρίως είναι πλούσια σε ενεργειακή αξία και πολλά λιπαρά.

Μετά από μικρή ή μεγαλύτερη διάρκεια νηστείας συνήθως ακολουθεί υπερφαγία μετά την Ανάσταση, την ημέρα του Πάσχα και την εβδομάδα που έπεται. Για να μην αποτελέσει αυτό ένα δυναμικό σοκ για τον οργανισμό φροντίστε να γίνει αργά και ήρεμα. Η παραδοσιακή διατροφή των ημερών πρέπει να στηρίζεται στην ποικιλία και στο μέτρο και να συνοδεύεται με φυσική άσκηση.

Επίσης πολλοί από εμάς παρουσιάζουν δυσπεψία  και γαστρεντερικά προβλήματα κατά τις γιορτινές μέρες. Άτομα που νήστευαν  τις προηγούμενες μέρες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν  δυσπεψία αφού η απότομη πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων των παραδοσιακών τροφών του πασχαλινού τραπεζιού, μετά τη λιτή διατροφή της νηστείας, επιβαρύνει εξαιρετικά το πεπτικό σύστημα.

Πιο κάτω θα δοθούν διατροφικές συμβουλές οι οποίες θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε τα  παραδοσιακά πασχαλινά εδέσματα  χωρίς να επηρεαστεί το βάρος σας και να εμφανίσετε οποιαδήποτε προβλήματα δυσπεψίας.

Ξεκινούμε από το Μεγάλο Σάββατο όπου αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι να μένουμε νηστικοί όλη τη μέρα και να τρώμε μεγάλες ποσότητες αργά το βράδυ. Καλό είναι να φάμε κάτι ελαφρύ το μεσημέρι και κάποιο ελαφρύ σνακ (π.χ φρούτα, παξιμάδι)  το απόγευμα ώστε να μην είναι άδειο το στομάχι μέχρι το βράδυ και να καταλήγουμε να μη βλέπουμε μπροστά μας από την πείνα.

Αμέσως μετά την Ανάσταση ακολουθεί το παραδοσιακό τσούγκρισμα των αυγών και η κατανάλωση της μαγειρίτσας, όπου θα φέρει το κρέας και άλλα ζωικά  προϊόντα στη διατροφή μας μετά από μικρή ή μεγαλύτερη αποχή. Για να μην αποτελέσει αυτό ένα δυναμικό σοκ για τον οργανισμό φροντίστε να γίνει αργά και ήρεμα. Στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης καλό είναι να περιοριστούμε μόνο στην κατανάλωση της μαγειρίτσας, όπου είναι καλύτερα να μαγειρευτεί με κοτόπουλο παρά αρνί του οποίου το κρέας είναι αρκετά πιο λιπαρό και πιο πλούσιο σε χοληστερόλη από του κοτόπουλου, και λιγότερους κρόκους αυγών σε περίπτωση που η σούπα θα είναι αυγολέμονο.  Η μαγειρίτσα είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα.

 

Την ημέρα του Πάσχα, προσπαθήστε να τηρήσετε όλα τα γεύματα της ημέρας καθώς και τα ενδιάμεσα σνακ. Μην παραλείψετε το πρωινό το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει ψωμί, αυγό και λαχανικά ή 1 φέτα Φλαούνα με γάλα χαμηλών λιπαρών. Μέχρι το μεσημέρι, αποφύγετε το τσιμπολόγημα και περιοριστείτε στην κατανάλωση κάποιου φρούτου και λίγους ξηρούς καρπούς ή γιαούρτι με φρούτο.

Κατά τη διάρκεια του Πασχαλιάτικου  γεύματος  καλό είναι να αποφύγουμε το τσιμπολόγημα, και να γεμίσουμε ένα πιάτο με λογική ποσότητα από τα φαγητά της ημέρας. Καταναλώνετε τρόφιμα από όλες τις κατηγορίες τροφών, δηλαδή κρεατικά, λαχανικά και άμυλα. Έτσι θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και θα νιώσουμε χορτάτοι με λιγότερο φαγητό.

Οι υδατάνθρακες με τη μορφή του ρυζιού, της πατάτας ή του ψωμιού πρέπει να κατέχουν το 1/3 του  πιάτου μας, αφού αποτελούν καλή πηγή ενέργειας (θερμιδών)  αλλά δίνουν σίγουρα  λιγότερες  θερμίδες  από τα λιπαρά κρέατα του Πάσχα, καθώς και φυτικές ίνες, που τονώνουν τη λειτουργία του εντέρου. Οι πρωτείνες επίσης πρέπει αποτελούν το 1/3 του πιάτου μας. Σίγουρα θα αποφύγουμε τα πολύ λιπαρά κρέατα ή θα αρκεστούμε με 1-2 μικρά κομμάτια (χωρίς ορατό λίπος) και θα προτιμίσουμε περισσότερο κοτόπουλο. Τα 100 γραμμάρια άψητου κρέατος (αρνιού ή κατσικιού) δίνουν περίπου 370 θερμίδες, με μεγάλη όμως συμμετοχή σε αυτές από λίπος, και  χοληστερόλη  περίπου 100 mg.  Το κρέας του αρνιού αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών Β6 και Β12, οι οποίες είναι απαραίτητες για το νευρικό σύστημα και το δέρμα. Το αρνίσιο κρέας περιέχει διπλάσιο λίπος από το μοσχαρίσιο και λίγο περισσότερο από το χοιρινό, γι’ αυτό πρέπει να το καταναλώνουμε με μέτρο.

 

Το υπόλοιπο του πιάτου μας σίγουρα θα γεμίσει με σαλάτα ή λαχανικά βρασμένα / ψητά / σχάρας (με λίγο ελαιόλαδο σαν κύριο λιπίδιο) . Οι φυτικές ίνες όχι μόνο μας δίνουν το αίσθημα του κορεσμού αλλά μας εφοδιάζουν με απαραίτητες  βιταμίνες και μέταλλα για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Καταναλώστε οινοπνευματώδη με μέτρο και με γεμάτο το στομάχι. Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ. Αν πιείτε, προτιμήστε κρασί ή μπύρα που περιέχουν λιγότερο οινόπνευμα ή εναλλακτικά συνδυάστε το ποτό σας με σόδα ή αναψυκτικό με λίγες θερμίδες.

1-2 ποτήρια κρασί είναι προτημότερο από τη μπύρα, ειδικότερα το κόκκινο κρασί , αφού το κρασί παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική δράση, που οφείλεται στις πολυφενόλες και μειώνει τον κίνδυνο από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ολοκληρώστε το γεύμα σας με μια μερίδα μικρή μερίδα γλυκού. Αν έχετε βέβαιά τσιμπολογήσει από το τσουρέκι ή τα πασχαλινά κουλούρια κατά τη διάρκεια της ημέρας, καλύτερα να μην τα παραλείψετε το γλυκό  και να αρκεστείτε σε φρούτο ή φρουτοσαλάτα ή σε γιαούρτι με λίγο μέλι για μια πιο γλυκιά επιλογή.

Τέλος το βραδινό μας μπορεί να είναι είτε μια σαλάτα εποχής με ψωμί και μικρή ποσότητα πρωτεΐνης ,  είτε ένα γιαούρτι με ψωμί ή φρυγανιά, το οποίο λόγω της ειδικής του σύνθεσης θα διευκολύνει την διαδικασία της πέψης και θα ξεκουράσει το στομάχι μας.

 

 

Αυτό το Πάσχα είναι πολύ διαφορετικό για όλους εμάς. Ας ελπίσουμε πως η Ανάσταση του κυρίου θα φέρει και την λύτρωση μας από αυτό τον αόρατο εχθρό που απειλεί και θερίζει ανθρώπινες  ζωές.

Tο προσωπικό και oi συνεργάτες του Komanetsi aquatic and fitness center σας εύχεται καλό Πάσχα, Καλή Ανάσταση σε όλους και σύντομά καλή αντάμωση. Να θυμάστε # μένουμε σπίτι και σώζουμε ζωές!

 

  

Maria Herodotou

MSD, RD (USA)

Clinical Dietitian / Clinical Nutritionist

 

 

 

 

 

X