Οι διακοπές είναι εδώ!!!

Οι διακοπές για τα παιδιά μας έχουν είδη αρχίσει αφού χωρίς σχολείο, φροντιστήρια  και άγχος, το καλοκαίρι αποτελεί για αυτά ένα ατελείωτο παιχνίδι ξεγνοιασιάς και ανεμελιάς.

Μια εποχή που θα πρέπει οι γονείς να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή των παιδιών. Πολλά παιδιά λόγω των διακοπών παραλείπουν γεύματα και ενδιάμεσα σνακ αφού έχουν ακατάστατες ώρες γευμάτων και  προτιμούν να καταναλώνουν γλυκά,  παγωτά, αναψυκτικά  και γρανίτες σαν ενδιάμεσα σνακ. Επίσης πολλά παιδιά παίρνουν χρόνο μπροστά στην τηλεόραση, στο tablet ή στον υπολογιστή και έχουν περιορισμένη φυσική δραστηριότητα. Τα πιο πάνω  οδηγούν σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών και πολλές φορές σε αύξηση του σωματικού βάρους τους.


Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή και εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού κάθε εποχή ακόμη και στις διακοπές. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τα παιδιά και τους εφήβους, αφού οι διατροφικές τους ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες για να καλύπτουν τον γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης τους. Επομένως οι γονείς πρέπει να  δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην καθημερινή διατροφή των παιδιών κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Καταρχήν χρειάζονται τρία κύρια γεύματα την ημέρα και δύο τουλάχιστον ενδιάμεσα. Θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν  σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως προϊόντα ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, πρωτεΐνες και καλά λιπαρά .

Κάτι που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε είναι το πρωινό, το οποίο αποτελεί το πιο βασικό γεύμα της ημέρας ακόμη και το καλοκαίρι. Πολλά παιδιά αργούν να ξυπνάνε το πρωί και δυστυχώς παραλείπουν το πρωινό τους με αποτέλεσμα να καταναλώνουν τροφές οι οποίες δεν έχουν ιδιαίτερη θρεπτική αξία όπως κρουασάν, τσιπς, γαριδάκια, παγωτά κλπ.

Επιλογές για ένα πλήρες πρωινό
• Γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά ολικής αλέσεως και φρούτο

• Γάλα, ψωμί ολικής αλέσεως, αυγό, τυρί, λαχανικά και φρούτο

• Γάλα ή γιαούρτι στο μπλέντερ με διάφορα φρούτα, βρώμη και ανάλατους ξηρούς


• Γάλα, ψωμί κυρίως ολικής αλέσεως με τυρί, γαλοπούλα, λαχανικά και φρούτο


• Γάλα, σπιτική τηγανίτα με μέλι και φρούτα


Κατά τη διάρκεια της ημέρας τα παιδιά  χρειάζονται  ενδιάμεσα γεύματα τα οποία τα εφοδιάζουν με ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.  Είναι στο σπίτι είτε όχι, φροντίστε να υπάρχουν διαθέσιμα υγιεινά σνακ όπως: κέικ σπιτικό, φρουτοσαλάτα, δημητριακά, ψωμί με τυρί, μικρά σάντουιτς, γιαουρτάκια κλπ. Αποφύγετε να αγοράσετε έτοιμα σνακ τύπου πατατάκια, γαριδάκια, παγωτά, κρουασάν, σοκολατοειδή κτλ. για το σπίτι, ώστε να αποφευχθεί η άμεση πρόσβαση του παιδιού, καθώς τα περισσότερα από αυτά υστερούν σε θρεπτικά συστατικά & είναι βεβαρημένα σε λιπαρά.
Χρειάζεται όμως και ιδιαίτερη προσοχή στις τροφές που δίδονται στα παιδιά αυτή την εποχή, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν ευκολότερα αλλοιώσεις στα τρόφιμα. Φροντίστε να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τη συντήρηση, να αποθηκεύετε τα φαγητά προς κατανάλωση μέσα στο ψυγείο και να είστε προσεκτικοί όταν αγοράζετε απ’ έξω τρόφιμα που μπορεί να μην είναι τόσο φρέσκα.

Ο καύσωνας και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα την αυξημένη εφίδρωση που μπορεί εύκολα να προκαλέσει αφυδάτωση στα παιδιά. Η απώλεια υγρών έχει ως συνέπεια την απώλεια βασικών ηλεκτρολυτών, όπως νάτριο, κάλιο, χλώριο και μαγνήσιο Τα παιδιά μπορεί να μη ζητήσουν υγρά σε επαρκή βαθμό και γι’ αυτό ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Όταν βρίσκονται στη θάλασσα  ή αθλούνται έχουν ανάγκη από αυξημένη πρόσληψη υγρών . Η πρόσληψη του νερού θα πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, κάθε 20-25 λεπτά. Ένας καλός δείκτης ότι το παιδί είναι καλά ενυδατωμένο είναι το να παράγει ανοιχτόχρωμα ούρα συχνά. Εάν το παιδί σας ιδρώνει πολύ, μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλάτι παραπάνω στο φαγητό του. Τα αναψυκτικά και οι χυμοί τύπου νέκταρ περιέχουν ζάχαρη και προκαλούν αυξημένη διούρηση με αποτέλεσμα να αφυδατώνουν τον οργανισμό. Εξάλλου το καλοκαίρι σαν εποχή έχει να προσφέρει τόσα νόστιμα  και φρέσκα φρούτα τα οποία είναι και αρκετά πλούσια σε υγρά (π.χ. καρπούζι, πεπόνι, νεκταρίνι, σταφύλι κλπ.). Αν αυτά  συνδυαστούν με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, μπορούν να αντικαταστήσουν γευστικά τα παγωτά.

Υγιεινά σνακ για ενδιάμεσα

Η λήψη τροφής και η ενυδάτωση ειδικά μετά την άσκηση είναι απαραίτητα για να ανεφοδιάσουν τους μυς με ενέργεια και να αποκαταστήσουν τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της άσκησης.

  • Γιαουρτάκι με χαμηλά λιπαρά και φρούτο
  • Ψωμί ολικής αλέσεως με τυρί χαμηλών λιπαρών και φρούτο
  • Κριτσίνια ολικής αλέσεως και τυρί με χαμηλά λιπαρά και φρούτο
  • Παστά φρούτα (χρυσόμηλα, δαμάσκηνα, σταφιδάκια) και ανάλατους ξηρούς καρπούς (π.χ. αμύγδαλα, καρύδια)
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως και γάλα με χαμηλά λιπαρά και φρούτο
  • Κρακεράκια ολικής αλέσεως (χαμηλών λιπαρών) με γάλα χαμηλό σε λιπαρά και φρούτο
  • H κρέμα φτιαγμένη με γάλα με χαμηλά λιπαρά και αραβόσιτο (φτιαγμένη με λίγη ζάχαρη) και φρούτο
  • Σπιτικό κέικ με γάλα με χαμηλά λιπαρά και φρούτο

Θυμηθείτε, η διατροφή των παιδιών σας θέλει ποικιλία, μικρά, θρεπτικά γεύματα και καλή ενυδάτωση. Βοηθήστε λοιπόν τα παιδιά σας να καλυτερεύσουν τη διατροφή τους και μην επαναπαύεστε επειδή είναι καλοκαίρι!

X